Składniki: na zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego 270 g mąki żytniej 300 ml wody 6 g soli na ciasto chlebowe: cały zaczyn 300 g mąki żytniej 160 g bardzo ciepłej wody łyżka miodu 6 g soli - Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w misce i dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników. Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni na zakwasie to pieczywo o wyjątkowym smaku, może być jedzony nawet przez osoby, które powinny unikać pszenicy. Zaczyn jest gotowy, gdy podniósł się wyraźnie do góry i jego powierzchnia jest wklęsła, ale jeszcze wyraźnie nie opadł. - Następnego dnia wymieszać mąkę żytnią z solą, wodą i miodem. Gotowy bochenek przerzucić z koszyka na oprószoną mąką blaszkę i piec około 50 minut. Przykryć i odstawić na blat kuchenny na około 18 godzin. Mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania ani zagniatania, a upieczony z niej bochenek charakteryzuje się mocno popękaną skórką i wilgotnym miąższem.