Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: na spód: 200 g pokruszonych pierniczków z melasą 3 łyżki masła 2 łyżki cukru na masę: 650 g sera twarogowego szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka łyżka melasy szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka startej skórki z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego - Piekarnik nastawić na 170 stopni C. Następnie wstawić sernik do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na cała noc. - Zmniejszyć prędkość miksera do minimum i dodawać powoli pozostałe składniki: najpierw jajka, potem melasę, przyprawy, sól i skórkę z cytryny. - Schłodzić przez kilka minut w lodówce, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. - Zmiksowaną masę wylać powoli na podpieczony spód i wstawić tortownicę do piekarnika. - W misie miksera zmiksować ser przez około 2-3 minuty, aż będzie puszysty. Sernik piernikowy Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie.