Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie - Żeberka pokroić na paski, wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. - Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać do gotującej się zupy. Kapuśniak Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około pół godziny. - Kapustę odcisnąć, grubo pokroić. Można dodać również łyżkę przecieru pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej.