Składniki: 2 bakłażany 80 ml oliwy 1,5 łyżeczki listków tymianku + kilka całych gałązek owoc granatu łyżeczka zaataru sól morska, czarny pieprz na sos: 140 ml maślanki 100 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki oliwy i trochę do skropienia ząbek czosnku szczypta soli - Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pieczone bakłażany z sosem maślankowym Pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Obfitość Yotama Ottolenghiego i już wiem, że potrawy według pomysłów tego londyńskiego szefa kuchni idealnie trafiają w moje kubki smakowe. - Przed podaniem nałożyć sos maślankowy na połówki bakłażanów, posypać mieszanką zaatar i dużą ilością pestek granatu. Bardzo proste wegetariańskie danie z kilku składników, świetnie sprawdza się jako przystawka lub dodatek do mięsa. A sam Ottolenghi poleca podawać je z pitą lub wiejskim pszennym chlebem. Zrobić nożem kilka nacięć w miąższu każdej połówki, nie przebijając skóry.