Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Katarzyna
Ciasta
07.11.2017 17:46
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką

Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek 1 op. cukru waniliowy na kruszonkę: 140 g mąki 70 g cukru pudru 70 g masła Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką Klasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. - Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i ponownie krótko wyrobić. - Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto. - Porzeczki wymieszać z cukrem waniliowym i wyłożyć na ciasto. - Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2014/07/klasyczne-drozdzowe-ciasto-z-owocami-i.html