Pasta z bakłażana z papryką

Agata
Przekąski
07.11.2017 6:58
Pasta z bakłażana z papryką

Co ciekawe bakłażan uprawiany jest w Polsce od XVI wieku, ale wtedy znany był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Ja bakłażana kocham miłością pierwszą i niewinną za piękny kształt, cudny kolor błyszczącej skórki - o tym ciemnym i mocnym fiolecie mówi się kolor oberżynowy - i wspaniały smak. Jego piękna fioletowa skórka zwiera mnóstwo antycjanów, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli krótką mówiąc hamują proces utleniania substancji drogocennych dla naszego organizmu. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, zawiera tylko 20 kilokalorii w 100 gramach. W 90 procentach składa się z wody, a tylko 2 procenty to cukry. Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/11/pasta-z-baklazana-z-papryka.html