Czekoladowy tort z burbonem

Kasia
Ciasta
07.11.2017 8:07
Czekoladowy tort z burbonem

Składniki : biszkopt 7 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki (w tym 3 łyżki kakao) 1 łyżka octu 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli syrop do nasączenia 2 czubate łyżki cukru cukru 1 kieliszek burbonu lub kahlua woda (najpierw wsypać składniki do filiżanki i wodą, zalać do pełna filiżankę) mus 350 g czekolady deserowej 800 ml śmietany 30% 1 łyżka burbonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru czekoladowa beza 2 białka 1/3 szklanki cukry szczypta soli 2 łyżeczki kakao ganache 150 g czekolady dserowej 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 30% Przygotowanie: biszkopt czekoladowy białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ostudzone składniki z kąpieli wodnej i energicznym ruchem wszystko łączymy ze sobą, tak aby powstała puszysta masa.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i powili dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy przesiane kakao i beze mieszamy już silikonową łopatką. Bezę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i suszymy w 120 C przez 10 minut, następnie zmieniamy temperaturę na 100 C termoobieg lub lekko uchylone drzwiczki i suszymy jeszcze ok 50 minut.wszystkie składniki łączymy ze sobą w kąpieli wodnej, i mieszamy tak aby powstała gładka polewa. syrop do nasączenia do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać. mus beza czekoladowa białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i powili dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy przesiane kakao i beze mieszamy już silikonową łopatką. Bezę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i suszymy w 120 C przez 10 minut, następnie zmieniamy temperaturę na 100 C termoobieg lub lekko uchylone drzwiczki i suszymy jeszcze ok 50 minut. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Biszkopt przecinamy na trzy równe placki, każdy z nich nasączamy syropem i dwa poziomy tortu przekładamy musem czekoladowym z burbonem. Biszkopt przecinamy na trzy równe placki, każdy z nich nasączamy syropem i dwa poziomy tortu przekładamy musem czekoladowym z burbonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2017/11/czekoladowy-tort-z-burbonem.html