Dyniowa babka w chrupiącej polewie

Bernadeta
Ciasta
26.10.2017 17:45
Dyniowa babka w chrupiącej polewie

Dyniowa babka w chrupiącej polewie czekoladowej ciasto: 2 jajka 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki oleju np z pestek winogron 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka korzennej przyprawy do dan słodkich 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki pomieszanej słodkiej i gorzkiej czekolady polewa: 100g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła 2 batoniki np Lion lub Snickers albo Mars puree z dyni: 1kg dyni 2 łyżki cukru Make wymieszać z soda, sola i dodać do ciasta, wymieszać na bardzo małych obrotach lub wymieszać łyżką (bo inaczej gluten będzie się nadmiernie rozwijać i ciasto będzie twardsze). Do miski miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder, ubijamy, następnie dodajemy puree z dyni, olej, śmietanę, wanilie, cynamon, przyprawę i wymieszać wszystko. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki pure.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2012/10/dyniowa-babka-w-chrupiacej-polewie.html
Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernika-mój kulinarny pamiętnik

Bernadeta