SKŁADNIKI: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 duże marchewki 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki żurawiny lub rodzynek 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka soku ananasowego, pomarańczowego lub jabłkowego 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki startego imbiru skórka z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Marchew trzemy na drobnych oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i dodajemy marchew, imbir,skórkę z cytryny , żurawinę i dalej mieszamy. Po osuszeniu owocu, ścieramy skórkę z owocu również na małych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, w którym zostawiamy ją na około 2 minuty. Przez ten ostatni kojarzy mi się trochę z piernikiem, ale to bardziej jego letnia i bardziej subtelna wersja. Górę możecie tak jak ja polać gorzką czekoladą Wedel i posypać orzechami włoskimi lub migdałami, albo też sporządzić jakiś wegański krem. Wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier i sól) mieszamy, dodajemy olej i sok.