Przygotowanie tego obiadu wymaga poświęcenia trochę czasu (czas duszenia udek), ale nie wymaga specjalnych umiejętności - mamy nadzieję, że dzięki temu go polubicie :-) Składniki: - około 50 dag udek drobiowych - 100 ml sosu sojowego - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu ryżowego - 2 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chilli - 200 g bulguru - 1 nieduża cebula - 100 g pieczarek - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - ser feta do pokruszenia na wierzch - rukola Wykonanie: Następnie zalewamy je 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 60-90 minut (co jakiś czas sprawdzamy stopień ich miękkości i kontrolujemy czy nie wyparowała woda, jeśli tak, dolewamy jej po trosze). Po tym czasie udka podsmażamy na rozgrzanej patelni, na dość dużym ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy około 5-7 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany bulgur, dodajemy passatę pomidorową i wszystko przesmażamy jeszcze około 2-3 minuty. Tak przyrządzoną marynatą macerujemy mięso, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.