Składniki: 2 piersi z kaczki majeranek sól morska 6-8 ziemniaków 2 jabłka 4 łyżeczki żurawiny - Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. - Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu obsmażyć piersi na złoty kolor, najpierw skórką do dołu, aby wytopił się z niej tłuszcz, a następnie drugą stronę. - Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. Pieczone piersi kacze z jabłkiem i żurawiną Kacze piersi można przygotować o wiele szybciej niż całą kaczkę, a tłuszcz wytopiony z ich skórki idealnie nadaje się do podsmażenia ziemniaków. Z każdej z nich wydrążyć dokładnie gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć po łyżeczce dżemu z żurawiny lub brusznicy.