Lody gotowe nawet w 30 minut Wbudowany kompresor – dzięki niemu lody są jednocześnie kręcone i mrożone, a ich temperatura może dojść nawet do ok -35 oC (co spowoduje, że będą twardsze) Cyfrowy timer, regulowany (10, 20, 30, 40, 50 lub 60 minut pracy) Wyświetlacz LCD: wyświetlanie pozostałego czasu i temperatury English version White chocolate ice cream (1 litre) Ingredients: 230 g white chocolate, finely chopped 1 cup whole milk 2/3 cup sugar pinch of salt 5 large egg yolks 2 cups heavy cream caramel sauce for serving (optional) Preparation: Put the chocolate pieces in a large bowl and and set a mesh strainer over the top. Następnym razem będę robiła z połowy składników, gdyż wychodzi tych lodów aż 1 litr, a należy pamiętać, że domowe lody nie zawierają konserwantów i trzeba je spożyć maksymalnie w tydzień od zrobienia. Po dodatkowych 15 minutach wyłączyłam machinę i okazało się, że bardzo śmietankowe lody z białej czekolady wyszły z tej maszyny wręcz bosko! Składniki: 230 g białej czekolady, drobno posiekanej 1 szklanka (250 ml) mleka 2/3 szklanki cukru szczypta soli 5 dużych żółtek 2 szklanki śmietanki 36% sos karmelowy do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Umieść czekoladę w dużej misce, na której umieść też sitko. Wytrzymały silnik ( 150 W !) – nadaje się do ciągłej pracy !) – nadaje się do ciągłej pracy Akcesoria: kubek z miarką i łyżka do lodów A własnie, że tak 🙂 Pewnego pięknego dnia dostałam propozycję przetestowania maszyny do lodów Unold 48806 CORTINA i też tak sobie właśnie pomyślałam, że chyba jakby za późno… Zabrałam się na początek z przygotowanie mikstury zgodnie z przepisem, który podam poniżej i wlałam ją do pojemnika maszyny. Kiedyś zastanawiałam się nawet nad kupnem, ale większość z nich ma wyjmowaną misę, którą należy schładzać przez 24 h w zamrażarce i dopiero można było przystąpić do tworzenia. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje do konsystencji sosu po czym przelej go przez sitko do miski z czekoladą. Po sygnale zajrzałam ponownie i stwierdziłam, że musi jeszcze trochę dokręcić bo jednak wlałam tam max i dodałam jeszcze 15 minut extra. A mój ukochany lodopożeracz chyba jeszcze bardziej:) Coś czuję, że będę kręciła lody co weekend! W rondelku umieść mleko, cukier i sól i podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści. W oddzielnej misce ubij żółtka z jajkiem aż będzie wyglądał jak kogel mogel. Tutaj należy pamiętać, żeby nie wlewać więcej niż do 3/4 wysokości, gdyż lody w trakcie mrożenia gęstnieją i pęcznieją. Jeśli lubisz takie bardziej zawarte, przełóż lody do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilkanaście minut:) A później uświadomiłam sobie, ze przecież kupuję lody cały rok więc biorę na klatę 🙂