Karpatka

Aleksandra
Ciasta
25.10.2017 9:47
Karpatka

Krem budyniowo - maślany: 3 szklanki mleka ( 750 ml ) 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 4 czubate łyżki mąki pszennej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( łyżka o pojemności 15 ml ) 300 g masła W ten sam sposób upiec drugą część ciasta ( można oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Dodać cukier oraz wydrążone nasionka z całej laski wanilii ( pustą laskę można również wrzucić do mleka, odda jeszcze więcej swojego aromatu; po zagotowaniu mleka laskę wanilii oczywiście usuwamy ). Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema mąkami na gładką masę. Mleko postawić na palnik i podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowy krem wyłożyć na jeden z płatów ciasta, na to położyć drugi płat. Całość przelać z powrotem do garnuszka, postawić na palnik i mieszając energicznie rózgą kuchenną doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając/miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. I na koniec zdradzę Wam jesz cze coś - ja po prostu kocham Karpatkę ;) :). 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 5 średnich jajek lub 4 duże szczypta soli Ja robię to drewnianą łyżką, starając się podczas tej czynności wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza, dzięki temu ładnie urośnie w piekarniku, tworząc charakterystyczne góry. UWAGA : Na tym etapie można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie o wymiarach dolnych 24 x 34 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą. Ja też nie będę się na jego temat zbytnio rozpisywać. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Masło w temperaturze pokojowej ucierać/miksować przez kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/01/karpatka.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook