Składniki: - 120 g mąki pszennej razowej - 80 g mąki pszennej tortowej - 120 g ciemnego cukru Muscovado - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2 duże jajka - 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego - 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego - 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) cukier Muscovado nie jest cukrem o sypkiej konsystencji, w związku z tym zbija się w grudki po wymieszania z mąką, nie jest to jednak problemem - większe grudki wystarczy rozetrzeć łyżką lub w palcach, mniejsze grudki ładnie rozpuszczą się w cieście Smacznego Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało mi w zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. * Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik, więc na przekór nadchodzącej wiośnie wyszło mi całkiem jesienne ciasto ;). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, puree z dyni oraz olej. Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. Zachęcam do skorzystania z 5% rabatu na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie WWW. To bardzo wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę tortową, mąkę razową, cukier *, sól oraz przyprawy korzenne. Przepis nie zawiera białego cukru ani masła, a białej mąki jest tu tylko niewielki dodatek.