Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie! Dufinki Składniki: - 1kg ziemniaków - 1 jajko - 1 żółtko - 6-8 łyżek mleka - 2 duże łyżki masła - pieprz - sól - opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej (ja pominęłam) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przez jednych nazywane są dufinkami, przez innych ziemniaczkami księżnej lub ziemniaczkami duchesse. Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Dodajemy masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Masę wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc małe spiralki-rozetki.