Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – tort czekoladowy z owocami – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka ciasto czekoladowe ze śliwkami Przygotowanie: 1 h Składniki: – 15 g masła – 150 g czekolady deserowej – 100 g cukru pudru – 1 łyżeczka cynamonu -150 g mąki pszennej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 4 jaja rozmiar L – 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia – 10-20 śliwek – w zależności od wielkości Przygotowanie: Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Piecz przez około 40-45 minut, a po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w środku jeszcze przez około 10 minut. Polecam też: – knedle ze śliwkami Do masy z jajek dodaj roztopioną przestudzoną czekoladę oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Możecie w zasadzie użyć dowolnego gatunku śliwek, choć od tego zależy jak zachowają się po upieczeniu. Śliwki węgierki nie będą takie miękkie i zachowają swój kształt, ja tym razem jednak wybrałam śliwki okrągłe ciemne. W garnku roztopcie masło razem z czekoladą. Miksuj około 3-4 minut aż masa będzie bardziej sztywna.