Składniki: - makaron pełnoziarnisty - szpinak - dynia - czosnek - jogurt naturalny - jajko (opcjonalnie) - zioła prowansalskie - sól - pieprz - pestki słonecznika - olej rzepakowy Wykonanie: - Dynię umyć, obrać (w przypadku Hokkaido nie jest to konieczne), pokroić w kostkę. - Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Makaron ze szpinakiem i dynią Postanowiłam iść za ciosem i skoro wczoraj był zaległy przepis na makaron ze szpinakiem, to będę kontynuować ten temat. - Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze, polać olejem rzepakowym i posypać pestkami słonecznika. - Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek i dynię i jeszcze raz wymieszać. Osobiście zakochałam się w dyni Hokkaido i tą właśnie odmianę użyłam do tego dania – co można poznać po jej ślicznym, intensywnie pomarańczowym kolorze. - W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Sezon na dynię powinien się wkrótce zacząć, więc będzie okazja do wypróbowania przepisu.