puree z dyni jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 6 łyżek zimnego masła 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków lukier: szklanka cukru pudru 3-4 łyżki mleka szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków - Piekarnik nastawić na 220 stopni C. - Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku. Dyniowe scones Te szybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. - W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. - W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko.