Źródło przepisu: mojewypieki.com Składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 4 jajka - 200 g masła - 150 g cukru - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g rodzynków - 150 g suszonych śliwek lub suszonych moreli ( lub pół na pół ), posiekanych - 100 g kandyzowanych owoców ( u mnie ananas i papaja ) - 150 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto Wykonanie: Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do dokładnego połączenia z masą maślaną ( na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska gładką konsystencję ). Zastanawiając się nad tegorocznymi wielkanocnymi wypiekami, uświadomiłam sobie, że do tej pory nie pojawił się na moim blogu tak klasyczny wypiek jakim jest keks :). Upieczony keks studzić przez około 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wykorzystałam do niego likier Amaretto, choć w przepisie, z którego czerpałam inspirację występuje rum, ale to jakiego alkoholu użyjecie ( a używa się go do namoczenia rodzynek ), to zależy od Waszych upodobań i Waszej fantazji ;). Dodać osączone na sitku i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać.