O jarmużu 😊 Składniki na 2 porcje: Składniki na 2 porcje: - około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) - 150 g sera twarogowego - 1/2 cebulki zeszklonej - 1 całe jajko - około 1 szkl mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - dwie garście zblendowanego jarmużu - szczypta soli - skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się.