Chleb z dynią i figami

Jacek
Śniadania
16.10.2017 20:03
Chleb z dynią i figami

Oby dom zawsze pachniał chlebem!100 g puree z dyni50 g zakwasu, płynnego50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)400 g mąki pszennej typu 5505 g świeżych drożdży230 g wody10 g soli50 g suszonych fig, drobno pokrojonych30 g nasion dyniDo misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. To jesienny chleb z dodatkiem puree i pestek z dyni oraz suszonymi figami. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut. U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/10/chleb-z-dynia-i-figami.html