Ciasto szefa

Wiesław
Ciasta
16.10.2017 17:51
Ciasto szefa

Smaczne budyniowo - krówkowe ciasto, na które każdy szef się skusi 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 150 g masła 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny nie cała buteleczka aromatu śmietankowego puszka masy kajmakowej herbatniki (około 30 sztuk) Potem rozsmarowujemy masę budyniową, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietankową. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub spożywczą, wkładamy do niej biszkopt i nasączamy aromatem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Z ½ szklanką mleka mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, potem ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2013/11/ciasto-szefa.html