Gulasz wieprzowy Składniki na 2-3 porcje gulaszu: 500 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki, szynki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu lub oleju 1-2 marchewki 2-3 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2-3 łyżeczki przyprawy do gulaszu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki , najlepiej wędzonej 1 kostka bulionowa 2 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.2 cm. Cebulę i czosnek obrać. Pod koniec smażenia dodać przyprawy: liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, przyprawę do gulaszu i mieloną słodką paprykę. Czosnek posiekać, rozetrzeć z niewielką ilością soli, cebulę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać smalec lub olej, dodać mięso, czosnek i cebulę. Podawać na gorąco z kaszą, ziemniakami lub chlebem.