Składniki na 6 parówek zapiekanych w cieście: 210 g mąki pszennej jasnej 1 łyżeczka suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 120 ml letniej wody 6 parówek do posmarowania ciasta: żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody Zawinięte w ciasto parówki posmarować roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, aby ciasto jeszcze podrosło. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Parówki w cieście drożdżowym Parówki zapiekane w cieście drożdżowym to trochę inna wersja popularnych hot dogów. Można je jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-7 minut). Każdą parówkę owinąć dokładnie wałkiem ciasta i kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika.