Mam na to bardzo prosty sposób: obręcz tortownicy po jej wewnętrznej stronie smaruję masłem ( lub innym tłuszczem, nie ma to znaczenia :) ) i przyklejam do niej folię spożywczą, pociętą na pasy, w taki sposób aby jej brzegi wystawały poza brzeg obręczy, zarówno na górze jak i na dole. Smacznego :) Moja rada odnośnie przygotowania formy do sernika na zimno :) Częstym problemem przy uwalnianiu sernika na zimno z obręczy tortownicy jest zrobienie tego w taki sposób, aby nie poszarpać jego brzegów, zależy nam przecież na jego ładnym, eleganckim wyglądzie ;) Bardzo polecam :). Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być dobrej jakości ser z wiaderka 4 żółtka 120 g masła 1 - 1,5 szklanki cukru pudru 30 g żelatyny ( 3 łyżki ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) Po tym czasie na wierzchu ułożyć owoce - większe pokrojone na mniejsze części, np. truskawki w plasterki, brzoskwinie w półksiężyce. Można tu użyć dowolnych owoców, zarówno świeżych jak i tych z puszki, a nawet mrożonych ( większe mrożone owoce należy wcześniej rozmrozić i odsączyć na ręczniku kuchennym, drobnych owoców mrożonych, np. jagód, nie trzeba wcześniej rozmrażać ). Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie na jogurcie czy ser kach homogenizowanych ( nie umniejszając oczywiście i ch walorom smakowym ; ) ), lecz na prawdziwym tw arogu - takie lubię najbardziej. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę ( zaczęłam od 1 szklanki cukru, potem, po skosztowaniu masy dodałam jeszcze trochę ). UWAGA: Temperatura żelatyny musi być zbliżona do temperatury masy serowej, w przeciwnym razie żelatyna w masie zbije się w grudki. Gdy sernik jest już gotowy do konsumpcji :) wystarczy delikatnie odkleić folię od ścian obręczy pociągając za jej wystające brzegi i odpiąć obręcz uwalniając z niej sernik. Ponadto: 1 galaretka o dowolnym smaku około 500 g owoców okrągłe biszkopty ( u mnie opakowanie 150 g , z czego kil k a bi szkoptów zostało ) Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka sparzyć, na kilka sekund zanurzając je w gorącej wodzie. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( twarogu z wiaderka nie trzeba już mielić ).