Drożdżowe racuchy z bananami

Aleksandra
Śniadania
03.02.2019 16:35
Drożdżowe racuchy z bananami

Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje ciasta łyżką stołową, którą przed każdym nabraniem maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej 25 g drożdży 300 ml mleka, letniego 1 duże jajko 1,5 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki roztopionego masła 3 średniej wielkości dojrzałe banany szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder, miód/syrop klonowy lub jogurt ( lub inne ulubione dodatki ) do podania Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 0,5 łyżki cukru. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na placuszki z jabłkami, natomiast tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne racuchy drożdżowe...z bananami :). Możecie podać je z ulubionymi dodatkami: z jogurtem, polane miodem/syropem klonowym, roztopioną czekoladą ( choć dla mnie to by było już chyba za dużo słodyczy :) ) lub posypane tylko cukrem pudrem. I teraz już nie wiem, które placki wolę - te z jabłkami czy te z bananami... Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas dojść w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Najlepsze prosto z patelni, gdy kawałki bananów w środku są jeszcze gorące ;). Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-racuchy-z-bananami.html