Kurczak w potrawce

Jolanta
Obiad
12.10.2017 9:56
Kurczak w potrawce

Potrawka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 4 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/8 szt. selera ¼ pora 1 cebula 1 liść laurowy 2-3 sztuki ziaren ziela angielskie Sól i biały pieprz do smaku ¼ kostki masła To potrawa z mojego dzieciństwa, kurczaka w potrawce jadałam w domu i w przedszkolu, zawsze smakował wyśmienicie. Od zawsze na pytanie co chce na obiad odpowiadał , że kurczaka w potrawce. Ok. 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka Sok z ½ cytryny Cukier do smaku (ok. 1 łyżki) dodatek: ugotowany ryż według przepisu na opakowaniu. Cebulę przypiekamy nad ogniem. Kurczaka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę zalewamy wodą tak by zakryła mięso i gotujemy do miękkości ok.1 godzinę na małym gazie .Bulionu Ale zamiast udek można wykorzystać mięso z rosołu, ugotowanego całego kurczaka i podzielić na mniejsze porcje. To nawet jest dla mnie wygodne, gdyż pracy przy przygotowania potrawki z kurczaka zbyt dużo nie ma. Gdy przyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie kurczaka w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi. Potrawkę z kurczaka podajemy z ryżem i marchewką. Kurczaka w potrawce specjalnie przygotowywałam dla mojego syna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/drugie-danie/kurczak-w-potrawce/