Jak zrobić masło ziołowe

Jolanta
Śniadania
18.08.2017 6:44
Jak zrobić masło ziołowe

Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie: 150 g masła kupnego lub masła domowego przygotowanego z ok. 400 ml śmietanki 30-36% Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę. Jeśli masło z ziołami zmiksujemy blenderem, to oprócz tego że blender rozdrobni zioła, to dodatkowo sok ze świeżych ziół zabarwi masło na zielono. 3 łyżki świeżych, posiekanych ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, koperek płaska łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku Jak zrobić masło ziołowe? Gotowe masło ziołowe przekładamy do miseczki lub zawijamy w pergamin , folię spożywczą, czy folię aluminiową formując np. w wałek. Wszystkie przygotowane składniki (posiekane zioła, czosnek i ewentualnie sól do smaku) dodajemy do miękkiego masła i mieszamy łyżką, aby rozłożyły się równomiernie w całym maśle. Śmietanę wlewamy do misy robota, miksujemy na wolnych obrotach, gdy śmietana się lekko spieni dodajemy szczyptę soli i miksujemy ją tak długo aż oddzieli się maślanka od śmietany, którą zlewamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/zrobic-maslo-ziolowe/