Czas przygotowania: 3 h ilość porcji: 4 Składniki: – 1 kaczka o wadze ok 2 kg – sól, pieprz – pół łyżeczki suszonego rozmarynu – pół łyżeczki suszonego majeranku – 1 cebila – 1 ząbek czosnku – 1 marchewka – 80 ml czerwonego wytrawnego wina – 150 ml bulionu, możesz wykorzystać mój przepis na rosół – 150-200 ml passaty pomidorowej – 1 płaska łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka papryki ostrej – 2 łyżki oliwy do smażenia lub tłuszcz z kaczki do podania: – dyniowe gnocchi najlepiej według mojego przepisu Przygotowanie: Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Polecam Wam także inne przepisy: – ziemniaki zapiekane ze śmietaną – kaczka z jabłkami – przepis na gnocchi – domowy makaron – pad thai z kurczakiem – młoda kapusta Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – placek po węgiersku Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl: Tak przygotowane ragou z kaczki podawaj na przykład z pysznymi dyniowymi gnocchi. Możecie zrobić ragu w momencie kiedy zostanie Wam porcja już upieczonej kaczki, lub specjalnie dla ragu upiec całą kaczkę lub jej części. Na tłuszczu z kaczki który się wytopił lub oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st C i przykryj kaczkę pokrywką lub przykryciem z folii aluminiowej (podwójna warstwa folii). Możecie jednak poszaleć i podać kopytka, tradycyjne gnocchi lub ragu wykorzystać jako sos do makaronu np typu parpadelle.