Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami

Jolanta
Ciasta
15.09.2016 6:23
Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami

Składniki na tortownicę 24 cm: Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru szczypta soli Masa: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 1 jajko 1 op. budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju Przygotowanie: Ciasto kruche przygotowałam w moim nowym robocie, po prostu wrzuciłam składniki do misy, włączyłam funkcję wyrabiania ciasta, a po 40 s, ciasto kruche było gotowe. Ciasto kruche w tym przepisie jest przygotowane w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli. Kruche ciasto z jogurtem i jeżynami to obok ciasta styropian z malinami do złudzenia imituje w smaku sernik. Jedną część ciasta wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach C. Masę jogurtową wykładamy na podpieczone, przestudzone ciasto na masę jogurtową z budyniem. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche nie lubi temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/kruche-ciasto-jogurtem-jezynami/