Drożdżówki z serem i morelami

Aleksandra
Ciasta
10.10.2017 10:48
Drożdżówki z serem i morelami

Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Bardzo polecam :). Składniki na 15 sztuk: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka ) 26 g drożdży 3 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 80 g masła Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka o średnicy około 6 cm, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, niemal do samej blaszki ( szklankę lub kieliszek warto za każdym razem zanurzać w mące, nie będzie się kleić do ciasta ). ćwierć łyżeczki soli Nadzienie serowe: 400 g twarogu tłustego lub półtłustego 1 żółtko 75 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 3 łyżki miękkiego masła Polukrować wystudzone drożdżówki, np. umieszczając lukier w jednorazowym worku cukierniczym lub foliowym woreczku z odciętym rogiem i robiąc na bułeczkach paski/zygzaki z lukru ( ja tak zrobiłam ). W każde wgłębienie nakładać po jednej, pełnej łyżce serowego nadzienia, następnie na to kłaść połówkę moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając ją w serową masę. Nadzienie serowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ). Podzielić na 15 równych części, z każdej formować kulkę i odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody - jeśli lukier będzie zbyt gęsty, lub dodanie cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki. Jeśli ciasto będzie się lekko kleiło do rąk, nie dosypywać więcej mąki; po wyrośnięciu ciasto zmieni nieco swoją konsystencję. Najlepsze drożdżówki to te wykonane własnoręcznie w domu; nie muszą być idealnie równe i kształtne, najważniejszy jest smak, a ten obroni się sam ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Lukier: Cukier puder oraz wodę umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2017/07/drozdzowki-z-serem-i-morelami.html