Szarlotka kruszonkowa

Aleksandra

Ciasta

30.09.2019 19:46

Szarlotka kruszonkowa

Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 220 g masła, zimnego 6 łyżek cukru białego lub brązowego pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie jabłkowe: około 600 g jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej sok z połowy niedużej cytryny 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ) 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie Dodatkowo: 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów Wykonanie: Błyskawiczna w wykonaniu pyszna szarlotka, składająca się z dwóch warstw kruszonki i nadzienia ze świeżych jabłek pomiędzy nimi :). Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić do momentu aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. To naprawdę szybki przepis; przygotowałam te szarlotkę w niedzielne przedpołudnie i jeszcze przed obiadem kosztowaliśmy pierwsze cieplutkie, pachnące kawałki ;). Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/09/szarlotka-kruszonkowa.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook