Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Nie ma w niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido!