Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : ) Ciasto czekoladowe: 5 jajek 120g cukru 120g mąki pszennej 10g mączki ziemniaczanej 50g kakao 50g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu migdałowego Poncz do nasączenia: 60 g cukru 60 ml wody 60 ml amaretto Błyszcząca polewa: 200 ml śmietanki 30% 115g kakao 250g cukru 225ml wody 50g miodu 25g żelatyny + 100 ml wody Chrupiąca warstwa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady Fin Carre Crusti Choc (dostępna w lidlu) 65ml oliwy z oliwek lub oleju 125ml śmietanki 30% Mus czekoladowy: 100g czekolady deserowej 4 żółtka 50g cukru 50ml wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody 15ml amaretto 175g śmietanki 30% Dekoracja: Wafelki w polewie czekoladowej Ciasto czekoladowe: Polewę przelewamy do naczynia, przykrywamy szczelnie folią spożywczą w kontakcie i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, lub do temperatury 30-32°C. Chrupiąca warstwa czekoladowa: Czekoladę, oliwę z oliwek oraz śmietankę kremówkę podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Do ubitej masy jajowej przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia w dwóch, lub trzech partiach, a następnie delikatnie mieszamy, by nie zbić pęcherzyków powietrza. Wyjmujemy nasz tort z zamrażalki i szybko polewamy nasz tort zaczynając od środka, a kończąc na bokach. Wykończenie polewą: Tort wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie na kilka godzin do zamrażarki. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce (nie zagotowujemy!), a śmietankę ubijamy na sztywno. Na samym końcu dodajemy roztopione, wystudzone masło i mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tylko do połączenia się składników. Następnie jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym. Rozpuszczamy w mikrofalówce nasza polewę partiami i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy. Tak przygotowany mus wylewamy na warstwę z chrupiącej czekolady. Po całkowitym wystudzeniu syropu dodajemy amaretto i szczelnie przykrywamy Błyszcząca polewa: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Górny biszkopt umieszczamy na spodzie rantu tortowego, nakrapiamy go połową przygotowanego wcześniej ponczu i wykładamy warstwę czekoladową.