Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1.5 łyżeczki soli 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 200 g szpinaku (może być mrożony) ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, biały pieprz trochę startego żółtego sera Pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC, po tym czasie wyjmujemy nasz chlebek z foremki i wstawiamy jeszcze raz na 10 minut. Po tym czasie lekko przerabiamy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty, a posypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Mleko podgrzewamy do temperatury maksymalnie 39-40°C, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy lekko drobno posiekany czosnek.