Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 500g truskawek Kruszonka 200g mąki pszennej 100g cukru 100g masła starta skórka z całej cytryny Jeżeli jest za gęsty, dodajemy sok z cytryny, jeżeli za rzadki, dodajemy cukier puder. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do wcześniej wysmarowej i obsypanej mąką foremki o wymiarach 35×23, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka, wykładamy owoce na i posypujemy kruszonką. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze 37-40°C. Dodajemy stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, Wierzch ciasta oprószamy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką. Jeżeli ma konsystencję piasku, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Pod koniec wyrabiania dodajemy skórkę z cytryny. Do wcześniej przesianej mąki dodajemy kolejno: resztę ciepłego mleka, masę jajowo-cukrową oraz rozczyn. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy rozpuszczone masło z olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 20 minut do wyrośnięcia.