Przepis
Składniki na blaszkę 23x33 cm:
3 opakowania krakersów solonych
1,25 litra mleka
3 budynie waniliowe lub kokosowe
1 kostka masła (250 g)
2 paczki wiórek kokosowych (400 g)
3/4 szklanki cukru
Budynie gotujemy z dodatkiem cukru według przepisu na opakowaniu, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jak budynie przestygną, do miski wrzucamy posiekane w kawałki masło ( najlepiej żeby było w temp. pokojowej),miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i wiórki kokosowe ( trochę zostawiamy do posypanie wierzchu ciasta). Jak masa będzie za mało słodka to można dosypać cukru. Na blaszkę wykładamy papier i na nim układamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy pierwszą część masy budyniowej ( grubość tak około 1,5 cm), na masę wykładamy krakersy i znowu masę. U mnie wyszło 4 warstwy krakersów. Więc tak musimy podzielić masę. Na ostatnią wierzchnią warstwę masy zostawiamy mało, żeby tylko rozsmarować i żeby nam się kokos trzymał po posypaniu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Powinno się na całą noc, ale ja specjalnie dałam o jeden budyń więcej, żeby wystarczyło w lodówce kilka godzin :))