Jajek – 2 sztuk - Mleka – 120 ml najlepiej wybrać mleko 0,5 % Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładką masę, naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Farsz do niskokalorycznych naleśników - Chudy/półtłusty twaróg – 200 g - Cukier wanilinowy i cynamon do smaku Takie naleśniki możemy także przygotować z truskawkami bądź innymi owocami, wystarczy, że rozdrobnimy je na gładką masę, przypominają dżem. Reszta jest nam już dobrze znana, smażymy je na jednej stronie do momentu, aż jego brzegi zaczną odchodzić i przewracamy na druga stronę, kiedy naleśnik się zarumieni, przekładamy na talerz i smarujemy farszem. Farsz do naleśników z jabłkami - Jabłko – 2 sztuki - Cukier wanilinowy - Cynamon Przygotowanie farszu Jabłka myjemy, obieramy ze skórki oraz oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie ścieramy je na tartce z grubymi oczkami. Drugi przepis na niskokaloryczne naleśniki Drugi przepis może być dla was bardziej zbliżony do tego już nam znanego, do jego wykonania będziemy potrzebować: - Skrobi kukurydzianej – 2 łyżek - Płatki owsiane – 100 g - Siemię lniane – 2 łyżki - Mleko – 300 ml - Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka Przygotowanie: Jeżeli macie w swoich przetworach na zimę jabłka w słoikach z powodzeniem możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników. Dolewamy mleko i tworzymy gładką masę, tak przygotowaną masę wato odstawić na kilka minut, aby lekko zgęstniała.