Schab po bałkańsku - HIT na obiad! <3

Helka
Obiad
01.10.2017 11:57
Schab po bałkańsku - HIT na obiad! <3

Schab po bałkańsku – Składniki: ok. 500-600g schabu bez kości 2 czerwone papryki 1 pomarańczowa papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g) 2 średnie cebule (ok. 300g) 1 duży ząbek czosnku 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych) olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki majeranku szczypta pieprzu chilli cayenne sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia schabu Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kawałki schabu w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem różnokolorowych papryk, smakują nieco podobnie do węgierskiego leczo, lecz właśnie zamiast kiełbasy jest wcześniej wspomniany schab :) Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć je na dość dużym płomieniu, by nadmiar wody z pieczarek odparował. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a następnie w paseczki. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2017/10/01/schab-po-balkansku/