Ciasto smerfetka biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia warstwa pierwsza: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem (na 0,5l) 1 galaretka niebieska ( lub szafirowa) 2 paczki delicji warstwa druga: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/2 szklanki jeżyn (niekoniecznie) 2 niebieskie galaretki (lub szafirowe) warstwa trzecia: 2 niebieskie galaretki (lub szafirowe) Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Resztę mleka zagotować, nastepnie wlać mleko z budyniem, gdy się zacznie razem gotować zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać, odstawić na chwilę, a następnie wylać na biszkopt. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych a szczególnie tak sztucznie kolorowych ale musiałam upiec cisto na charytatywny cel na sprzedaż i chciałam, aby to ciasto przykuło uwagę swoim wyglądem i dobrze się sprzedał. Wstawić do lodówki na 30 min. Warstwa czwarta: Rozpuścić 2 galaretki w 2 szklankach wody. Warstwa druga: Ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu, czyli odlać z litra mleka szklankę i wsypać do niego budyń, wymieszać. Na wierzch ułożyć na masie jedna obok drugiej delicje. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać jeżyny, zmiksować, pod koniec ubijania dolać tężejącą galaretkę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm.