Potrzebujemy: - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ szklanki cukru - ½ szklanki oleju - 1 szklanka ajerkoniaku - 1 ½ szklanki mąki pszennej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - trochę malin Na polewę: - biała czekolada - maliny - 1 łyżka serka mascarpone Białka ubijamy na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier i po kolei żółtka. Następnie wlewamy powoli olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Moja polewa była z białej czekolady wymieszanej z malinami i serem mascarpone. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Czemu? Jest wilgotne, puszyste, ma piękny zapach i smak, jest szybkie w przygotowaniu. Hej! Ciasto z ajerkoniakiem stanie się niewątpliwie ulubionym w domu.