– Sałatki na Wielkanoc – przepisy – Sałatki na imprezę Więcej przepisów z selerem konserwowym znajdziecie tutaj: Seler konserwowy – przepisy Selerowy Gyros – Składniki: 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g) 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego konserwowego (2 razy po 160g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu) 3 średnie ogórki kiszone (ok. 170g) 1 mała cebulka czerwona (ok. 60g) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. – Sałatki na Wielkanoc – przepisy – Sałatki na imprezę Więcej przepisów z selerem konserwowym znajdziecie tutaj: Selerowy Gyros – Ostatnio przeglądałam Przyślij Przepis, szukając inspiracji na jakieś pyszne jedzonko, a że uwielbiam seler konserwowy, to od razu w oko wpadła mi ta sałatka :) Wedle upodobań sałatka nie musi być warstwowa i można wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać, a tylko na wierzchu sałatki ułożyć pozostawiony wcześniej seler konserwowy. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch sałatki). Nieco inna od tradycyjnej sałatki Gyros, ale równie smaczna i pasująca na różne uroczystości, nawet na świąteczny stół. Następnie wrzucić w kolejności warstwami: kukurydzę, połowę sosu, czerwoną cebulę, ogórki kiszone, kurczaka, pozostałą część sosu, seler konserwowy (ten drugi słoiczek). Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki to polecam zajrzeć tutaj: