Przepis
Składniki:
Ciasto:
• 2.5 szklanki mąki
• 200 g margaryny
• 200 g śmietany (18%)
• 1 jajko
• 50 g cukru
• 1 łyżka koniaku
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 6 kostek ulubionej czekolady (do posypania)
Nadzienie:
• 1,2 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
Śmietana do przełożenia:
• 1 l gęstej śmietany 18%
• ok. 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta najlepiej rozłożyć na 2 dni.
1. Pierwszego dnia wieczorem odstawić śmietanę (1 litr) do odcieknięcia. Sitko wyłożyć grubą warstwą gazy i wstawić do miseczki.
2. Na gazę wylać śmietanę. Odstawić do lodówki na całą noc.
3. Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta posiekać. Połączyć mąkę z cukrem, solą i margaryną. Dodać jajko i śmietanę oraz koniak.
4. Szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do woreczka foliowego, żeby nie obeschło się i włożyć do lodówki na 2 godziny.
5. W czasie oczekiwania przygotować wiśnie. Trzeba bardzo dokładnie odcedzić owoce z soku.
6. Schłodzone ciasto podzielić na 15 równych części.
7. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm.
8. Wzdłuż długiego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej.
9. Zawinąć owoce i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dokładnie zacisnąć.
10. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
11. Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia na kratce.
12. Śmietanę wyjąć z lodówki i wymieszać z cukrem.
13. Na talerzu lub paterze ułożyć 5 ruloników jeden obok drugiego.
14. Polać je śmietaną.
15. Ułożyć na pierwszej warstwie kolejne 4 ruloniki i znów wykładamy warstwę śmietany.
16. Układamy kolejne warstwy przekładane śmietaną: 3 ruloniki, 2 ruloniki, 1 rulonik.
17. Całość posypać utartą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Źródło ze zdjęciami:
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/01/monastyrska-izba-wg-aleex.html