Składniki na wypełnienie: – 500g szparagów zielonych – 200g jogurtu greckiego – 100g ricotty – 3 jajka – 50g sera Pecorino (ew. parmezanu) – 4 plastry boczku – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Składniki na spód o śr. 25 cm: – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 100g mąki pszennej 650 – 100g zimnego masła – 1 jajko – szczypta soli Przepis na 8-10 porcji, przy podziale na 8 porcji, jedna to około 308kcal, B: 11g, T: 19,7g, W: 21,5g. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Tarty to taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Plastry boczku umieszczamy na suchej patelni i smażymy na chrupko. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Dodajemy większość startego na małych oczkach Pecorino oraz rozkruszony w palcach boczek, mieszamy.