Tort Malakoff - 300g podłużnych biszkoptów - 1/2 szklanki białego wina - 50 ml rumu - 2 łyżeczki cukru - 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub wiśniowego - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 4 łyżki cukru - 250 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 100 g prażonych płatków migdałowych - dodałam jeszcze 2 łyżki soku z cytryny - 150 ml śmietana kremówka 30% lub 36% - kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie - płatki migdałowe Wymieszać składniki ponczu. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec dodać sok z cytryny. Ułożyć ponownie biszkopty, nasączyć ponczem, położyć dżem, krem (trochę zostawić na posmarowanie boków) i płatki. Tortownicę (u mnie 24 cm) szczelnie wyłożyć połową biszkoptów, nasączyć połową ponczu. W garnuszku podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Gdy krem stwardnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Jeden wieczór i mamy elegancki tort jak z austriackiej cukierni. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.