Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą

Pati
Obiad
22.09.2017 11:16
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą

Ja zazwyczaj przygotowuję dwie 😉 Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 200 g mozzarelli 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano) 6 świeżych fig dwie garści rukoli oliwa z oliwek Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami, a tym razem wykorzystałam je do jako dodatek do pizzy. Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Jako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Upieczone posypujemy rukolą, pociętymi na ósemki figami i porwaną na mniejsze kawałki szynką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/domowy-fast-food/pizza-figami-rukola-szynka-dojrzewajaca/