Składniki na formę o średnicy 21cm: **na spód: – 250g ciasteczek owsianych/pełnoziarnistych/bezglutenowych – 200g masła orzechowego – 1 łyżka masła **na masę orzechową: – 450g ricotty – 350g masła orzechowego z kawałkami orzechów **na solony karmel: – 70ml śmietanki 30% – 60ml wody – 45g cukru trzcinowego – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki soli (u mnie z imbirem i trawą cytrynową) + popcorn Składniki na spód dokładnie miksujemy w misie blendera. Spód wykładamy na dno i boki formy (najlepiej pomóc sobie folią spożywczą), umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Koniecznie chciałam przygotować ciasto na bazie masła orzechowego, a połączenie z popcornem i solonym karmelem wydawało mi się strzałem w dziesiątkę. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Składniki na masę orzechową mieszamy ze sobą do połączenia składników i wykładamy na przygotowany spód. Z racji tego, że dwa dni temu obchodziłam urodziny – dałam się ponieść i nie pożałowałam sobie. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu, co jest jego kolejnym atutem. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu.