Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło 200 g mąka lub skrobia ziemniaczana 1 pełna łyżka kruszonka: twarde masło 100 g cukier 0,5 szklanki mąka pszenna ¾ szklanki cukier waniliowy 16 g W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem. Wyrobione ciasto przekładam na okrągłą formę o średnicy 24 cm, rozkładam równomiernie i nakłuwam widelcem na całej powierzchni a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 15 minut. Do dużej miski lub jak w moim przypadku do misy robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier oraz dodaję żółtka, miękkie masło i wyrabiam dokładnie ciasto. Na podpieczony spód wykładam rabarbar, z którego odlałam powstałą wodę, następna warstwa to piana a na koniec posypuję kruszonką. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodaję skrobię lub mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijam. Teraz pora na kruszonkę, składniki wszystkie wrzucam do miski i wyrabiam tak ciasto aby powstały grudki.