Szpajza – śląski deser

Karol
Desery
18.09.2017 17:44
Szpajza – śląski deser

Szpajza wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 15 min. 5 from 1 vote Szpajza Potrzebne składniki 4 jajka 3 łyżki cukru 1/2 dużej cytryny 0,5 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 20 ml wódki 1 łyżka kakao 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tydzień śląski zaczniemy zatem nie od rolady, na którą przyjdzie pora ale od czegoś słodkiego. Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak doczekał się wielu odmian. Mnie zasmakowała taka przekładana z odrobiną wódki i kakao. Bo pewnie z taką kuchnią Wam się Śląsk mało kojarzy. Białka miksujemy na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/szpajza-slaski-deser/