Kulebiak – tradycyjne słowiańskie danie

Karol
Obiad
01.07.2020 15:41
Kulebiak – tradycyjne słowiańskie danie

Pychota! 🙂 Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kulebiak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Na farsz 1 kg kapusty świeżej lub dobrze wypłukanej kiszonej 30 g grzybów leśnych suszonych 1 duża cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 2 jajka ugotowane na twardo (jako opcja, ja nie dodałem ale w oryginale jest) sól, pieprz (do smaku) Jak chcecie zrobić na 2 osoby zmniejszajcie ilość składników o połowę, prócz jajek – tych zostawcie tak jak w wersji na 2 pierogi. Potrzebne składniki Na ciasto 500 g mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 1 żółtko (do ciasta) 60 g masła 1,5 łyżeczki soli 1 jajko (do posmarowania) Jeśli zrobicie wersję z jajkiem to po wystudzeniu wymieszajcie z farszem pokrojone drobno jajka, ugotowane na twardo. Posklejane kulebiaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i zostawiam na 15 min. do wyrośnięcia. Nakładam połowę farszu na środek placka i sklejam na górze ciasto jak pieróg, Fajnie jak wyjdzie ładna falbanka. Na stolnicę wsypuję sól, przykrywam mąką, robię spory dołek na środku i dodaję żółtko, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Można zrobić dodatkowo dekorację z ciasta w tym celu należy go trochę wcześniej odłożyć – jakieś paseczki, warkocze – co chcecie. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 równe części i robię rozwałkowując z każdej okrągły placek, mniej więcej 25 cm średnicy. Połówka jednego w zasadzie wystarczy na osobę z powodzeniem. Sposób wykonania Mleko (ciepłe nie gorące) mieszam z drożdżami i cukrem i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Duży pieróg z farszem zazwyczaj jarskim z ciasta drożdżowego lub półkruchego. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażę pokrojona w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Tak naprawdę to do środka możecie wrzucić wszystko bo i mięso i ryby i warzywa i to dalej będzie kulebiak… o ile w środku znajdzie się też kapusta. Przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 min do wyrośnięcia. Wodę od gotowania grzybów możecie wykorzystać na sos do innej potrawy lub ugotować do kulebiaka barszcz czerwony i zaprawić go tą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/kulebiak-tradycyjne-slowianskie-danie/